Carregant Esdeveniments

NUESTRAS BANDAS Y ORQUESTAS

Orquestra  Simfònica “Ciutat d´Elx”

8 maig, 2022 / 20:00h.

Comprar
Orquestra  Simfònica “Ciutat d´Elx”
Director Titular: Mihnea Ignat
Programa:
W. A. Mozart – Concierto para violín y orquesta No. 5 en La Mayor KV 219 “El Turco”
Solista: Kremena Gancheva 
F. Mendelssohn-Bartholdy – El Sueño de una noche de verano op. 61 (selecciones)
Solistes:
Pepa García Maciá 
María García Maciá 
Narrador: Juan Antonio Olmedo
Orfeón Crevillentino
Directora: Isabel Puig Martínez

L’Orquestra  Simfònica “Ciutat d´Elx” (OSCE) va ser fundada en 1988 pel director alcoià Alfonso Saura i és en l’actualitat l’agrupació orquestral estable més antiga de la província d’Alacant. Des de llavors, l’OSCE ha vingut desenvolupant sense interrupcions  una imprescindible labor artística, pedagògica i de difusió musical per tota la geografia llevantina a través de la seua temporada estable de concerts simfònics, de cambra i de concerts didàctics. Aquests últims s’han dirigit als alumnes d’institucions educatives públiques, concertades i/o privades de tota la província d’Alacant. Tota aquesta intensa activitat artística es desenvolupa principalment en la seua seu, el Gran Teatre d’Elx.

Sent fidel al seu propòsit de divulgar la música clàssica en tots els àmbits de la societat il·licitana, l’OSCE comença una estreta relació amb la UMH mitjançant la signatura d’un conveni de col·laboració. Aquesta cooperació ha generat projectes comuns com per exemple: l’I Curs Internacional d’Interpretació Musical, els Concerts Informals o el concert Música i Ciència. A l’empara del ja esmentat conveni de col·laboració, l’any 2014 es crea la Jóven Orquestra de la UMH, on els propis professors de l’OSCE s’encarreguen d’impartir càtedra als joves alumnes universitaris de la província d’Alacant.

Sens dubte, un dels segells d’excel·lència de l’OSCE és la seua gran versatilitat artística, que li permet abastar amb resultats molt benvolguts pel públic i la crítica quasi qualsevol estil musical. Mostra d’això són les diferents  agrupacions cambrístiques que l’OSCE acull en el seu si:

CAMERATA OSCE (orquestra de cambra que permet abordar un repertori diferent al d’una Orquestra Simfònica)

ENSEMBLE OSCE (agrupació musical amb un màxim de 15 músics dedicada a la interpretació del repertori barroc i/o contemporani)

ENSEMBLE de VENTS OSCE (agrupació dedicada a la interpretació exclusiva de les obres escrites per a vents)

Aquestes diferents agrupacions desenvolupen la seua labor artística dins de la pròpia temporada de l’orquestra. Gràcies a aquesta versatilitat, la marca OSCE és capaç d’abordar quasi qualsevol tipus de repertori requerit, abastant totes les èpoques, estils i gèneres musicals des del Barroc fins a la música contemporània incloent estrenes mundials de compositors espanyols mundialment reconeguts. A continuació, deixem una relació de les obres les estrenes mundials de les quals han sigut a càrrec de l’OSCE:

Álvaro Guibert – Introducció i Rondó Vienés per a flauta i orquestra

Joan Valent – Desideratum

Consuelo Díez – Paisaje Grana

Sixto Herrero – Solstici No. 1 per a saxofon i Orfes

Jorge Gavaldá – Illici

Antonio Fernández – Recordes la barbàrie de Srebrenica?

Adolfo Núñez – Variacions per a piano i orquestra

Eduardo Rincón – Concert per a flauta, percussió i corda (dedicada a l’OSCE)

Andrés Valero – Dualis

Javier Artaza – Seqüències Efímera III

 

Jordi Cervelló – Concertino

Milanés – Concert per a dos violes i orquestra

David Mora – Lvcis Lavs (Elogi de la Llum), encàrrec de l’OSCE en ocasió del XX Aniversari.

José María Vives – Palmeral

Luis Suria – Nit de pluja, encàrrec de l’OSCE en ocasió del XXV Aniversari.

 

Al llarg de la seua marxa l’OSCE s’ha perfilat com un gran ambaixador cultural de la ciutat d’Elx i també de la província d’Alacant sent convidada a festivals, cursos i concursos tant nacionals com internacionals entre els quals cal destacar els següents:

 

Quinzena Cultural Espanyola (Avignon, França, 1992)

Festival Internacional de Música (Palència, 1993)

Jornades Culturals de la República Xinesa (Elx, 1993)

Festival “Mozartmanía” (Alfaç del Pi, 1993, 1998, 2000 i 2006)

Cursos Internacionals de Direcció d’Orquestra amb el professor Manuel Hernández  Silva (Elx, 1997-2000, 2012 i 2013)

Concurs “Montserrat Caballé” (Andorra, 1999-2003)

X Curs Internacional de Música (Benidorm, 1998)

XIV Festival Internacional de Música Contemporània (Alacant, 1999)

Festival de Música de Toledo ( Toledo, 2000, 2005 i 2015)

IV Festival Internacional de Música del Mediterrani de Saxofon (Alacant, 2001)

XIV Festival de Guitarra (Elx, 2012)

XVI Festival Internacional de Guitarra “Vila de Petrer ” (Petrer, 2013)

 

Malgrat el seu curt periple de vida l’OSCE ostenta un important catàleg d’enregistraments discogràfics per a diferents segells, dels quals destaquem a continuació els següents:

 

Enregistrament de la BSO de la pel·lícula “Tabarka”

Concert dirigit per Manuel Hernández Silva (Ràdio Nacional d’Espanya – RNE)

Concert en el Palau de la Música  amb l’Orfeó Valencià Navarrés reabocar (RNE)

Difusió dels concerts OSCE per Tele-Elx .

Enregistrament de la BSO per a la convenció “Movistar” (2012).

Enregistrament del CD Lubna de Mónica Naranjo (2012).

Enregistrament per a Saphir  Productions dels  concerts de Doppler  amb Claudi Arimany (2013). Posteriorment s’ha publicat la integral (12 Cd’s) pel segell discogràfic Capriccio.

Enregistrament de la BSO documental “Castillo d’Olite ” (2013).

Enregistrament CD ”Identitat Il·licitana” (2013).

 

Han col·laborat amb l’Orquestra Simfònica Ciutat d’Elx solistes de prestigi internacional com Mª José Montiel, Ara Malikian, David Rusell, Fabio Biondi, Liviu Prunaru, Gerard Claret, Ludmil Angelov, Claudi Arimany, José Sempere, Kirill Rodin, Pedro León, Irini Gaitani, Sean Jeong Kim, Piotr Redel, Ricardo Descalzo, Dorin Gliga, Lina Tur Bonet, Mariana Todorova, Montserrat Martí, Sergi Jiménez, Javier Agulló, Andrés del Pino o la cantaora flamenca Carmen Linares, entre altres.

 

Gràcies al seu ferm compromís amb la difusió de la cultura musical en tots els àmbits de la societat il·licitana, la labor social de l’OSCE ha sigut reconeguda mitjançant el lliurament de diversos guardons com el” Datil d’Or” (1988), l'”Il·licitans del Mes” (1996) i amb la “Medalla de plata del Bimillenari’ (2013). No obstant això, l’OSCE continua fent passos cap avant per a tractar d’acostar la música a tots els estrats socials, com a mostra el seu recent acord amb l’Obra Social de La Caixa.

 

L’OSCE és l’única unitat artística il·licitana l’activitat de la qual ha generat un públic estable mitjançant la venda d’abonaments. És més, gràcies a una estratègia basada entre altres coses en una programació atractiva, el nombre d’abonats de l’OSCE s’ha vist incrementat en les últimes sis temporades en un 80%, arribant a sobrepassar els 300 abonats en la temporada 2019/2020, la que va ser interrompuda per la pandèmia. El ritme de creixement dels abonaments ha sigut pròxim al 20% per temporada.

 

Han sigut Directors Titulars de l’OSCE:

Alfonso Saura (1988-1995)

Vicente Sempere (1995-1999)

Leonardo Martínez Cayuelas (2008-2016).

 

En 2015 En Francisco Grau Vergara és nomenat Director Emérito de l’Orquestra.

 

Entre les personalitats més destacades del podi que han col·laborat amb l’OSCE com a directors convidats es troben entre altres otros Enrique García Asensio, José Luis García Asensio, Per Brevig, Peter Tiboris, Max Bragado, Manuel Hernández Silva, Fabio Biondi, Jordi Mora, José Collado, Adolfo Gutiérrez, Hristo Hristov, Aldo Sisillo, Giuseppe Mancini, José Miguel Rodilla o George Tchitchinazde. Actualment el director titular és Mihnea Ignat.

 


Mihnea Ignat, Director

Nascut en Craiova (Romania) en 1980, Mihnea Ignat és un dels principals directors d’orquestra romanesos de la seua generació. Actualment és Director Titular de l’Òpera Nacional Romanesa de Timisoara (Romania), Director Titular de l’Orquestra Simfònica Ciutat d’Elx (Espanya) Ha sigut Principal Director Convidat de l’Òpera  Nacional de Bucarest (Romania) entre 2018 i 2020, Director Titular i Artístic de l’Orquestra Filharmònica de la Universitat d’Alacant (Espanya) entre 2005 i 2017 i Director Associat de l’Orquestra Simfònica Nacional de la República Dominicana  durant la temporada 2009/2010.

A l’octubre de 2010, Mihnea Ignat ha obtingut el Premi Especial de la Filarmonica Toscanini en el Concurs Internacional de Direcció “A. Toscanini” celebrat en Parma (Itàlia). Ha sigut també semifinalista en els concursos internacionals “D. Flic” (Londres, 2008) i “G. Solti” (Frankfurt, 2008).

Entre 2009 i 2014 ha treballat com a assistent de D. Kitajenko amb orquestres com l’Orquestra Filharmònica de Berlín, l’Orquestra Gewandhaus de Leipzig, la Filharmònica de Munic o Filharmònica de Zagreb, entre altres. També ha sigut assistent de Jesús López Cobos i Josep Pons.

En el camp de la lirica, el Sr. Ignat, ha estat treballant com a Principal Director Convidat de l’Òpera  Nacional de Romania (Bucarest, Romania) entre 2018 i 2020. Els aspectes més destacats que van consolidar la seua reputació com a director d’òpera inclouen la direcció de la nova producció Otello de G. Verdi en l’Òpera  Nacional de Romania amb la direcció escènica de Giancarlo del Monaco i l’aclamada nova producció de la Serva Padrona de G.B. Pergolesi amb la direcció escènica de Silviu Purcarete. Dirigeix regularment títols com Nabucco, Il trovatore, La traviata, Carmen, Rigoletto, Cavalleria Rusticana, Pagliacci, L’Elisir d’Amore, Madama Butterfly, Les noces de Fígaro, entre altres.

Entre les orquestres amb la qual Mihnea Ignat ha col·laborat es troben l’Orquestra Simfònica d’RTVE, l’Orquestra Simfònica Nacional d’Irlanda (RTÉ), l’Orquestra Simfònica Nacional de la Ràdio de Romania, l’Orquestra de Cambra de la Ràdio de Romania, l’Orquestra Filharmònica “G. Enescu”, l’Orquestra Filharmònica de Zagreb, la Filharmònica Toscanini (Parma, Itàlia), l’Orquestra Simfònica de Castella i Lleó, la Real Filharmonia de Galícia, l’Orquestra Filharmònica de Màlaga, l’Orquestra Simfònica de la Regió de Múrcia, l’Orquestra Simfònica de Bilbao, l’Orquestra Filharmònica de Sarajevo, l’Orquestra Simfònica “Freixenet” de l’Escola de Música “Reina Sofia” de Madrid, i la gran majoria de les orquestres simfòniques del seu país natal, Romania.

Mihnea Ignat ha acompanyat en l’escenari a grans solistes com Juan Diego Flórez, Jerome Lowenthal, John O’Conor, Stefan Milenkovich, Ning Feng, Liviu Prunaru, Lina Tur Bonet, Renata Pokupic, Miguel Ángel Estrella, Viktor Derevianko, Alexandru Tomescu, Erzhan Kulibaev entre altres.

​Mihnea Ignat és llicenciat en direcció d’orquestra per la Universitat Nacional de Música de Bucarest (Romania) on ha estudiat també composició. Seguidament ha obtingut el Màster en Direcció d’Orquestra en la mateixa universitat sota la direcció del reconegut director romanés Horia Andreescu.


                                   

 ENTRADAS 10 €
MENORES 30 AÑOS Y MAYORES 65 AÑOS 7€