VISUAL - ÀLBUMS
ADDA·SIMFÒNICA

De les vivències que tenim sobre l’escenari, hi ha moments que per diferents motius, queden gravats en la memòria.
…D’aquests ingredients s’han creat els Visual Albums…

Heroica

 

La Tercera simfonia de Beethoven marca un decisiu punt d’inflexió en el desenvolupament històric del gènere simfònic. Va ser la que va propagar el seu nom per tota Alemanya i la resta d’Europa, aconseguint la reputació de geni de la qual gaudien Haydn i Mozart. Encara que respecta els principis de tots dos autors, Beethoven els porta a uns límits tan extrems que fan de la “Heroica” la més innovadora de totes les seues simfonies i la de duració més extensa de les escrites, fins a l’aparició de la Novena. L’estrena va tindre lloc el 7 d’abril de 1805 en el Theater der Wien, a Viena, amb Beethoven dirigint l’orquestra.

Simfonia

 

Es considera la gran obra del compositor italià i, en opinió de François-René Tranchefort, “sens dubte la millor del nostre temps”. Berio pensava que calia viure l’esperit del final del Renaixement i principis del Barroc. En les seues obres hi ha abundància d’idees, d’estils (préstecs o referències als mestres venerats), així com noves formes en un esperit de total llibertat. La simfonia que poden escoltar ací és un exemple de combinació d’elements, tant literaris com musicals, de diversos orígens. Va ser creada, en una primera versió en quatre parts, a Nova York en 1968. La tercera part, la més important de la composició, és un homenatge a Gustav Mahler.

La mort de Cleopatra

 

“Cleopatra” és una cantata o escena lírica tràgica, amb textos de Pierre-Ange Vieillard, composta en 1829 per al Premi de Roma, establida en 1803 en la Vila Médici. Berlioz, lluny de seguir la moda i compondre una cosa convencional, va presentar una obra plena de dramatisme i de les habilitats orquestrals pròpies del músic francés. Havia arribat a una conclusió: “…Per què no deixar-me anar i escriure des del cor?”. “La mort de Cleopatra”, és una de les favorites de les mezzo-sopranos a les sales de concerts, existint gravacions de veus com Janet Baker, Jessye Norman o Violeta Urmana. Ací l’escoltarem en la veu de l’alemanya Stefanie Irányi.

The Chick Corea Trombone Concerto

 

Chick Corea va ser un gran pianista, teclista i compositor de jazz que va guanyar vint premis Grammy. A l’última part de la seva carrera va explorar la música clàssica contemporània component el seu primer concert per a piano i la seua peça insígnia, “Spain”, per a orquestra completa, que va interpretar el 1999 amb la London Philarmonic Orchestra. Aquesta obra va ser estrenada l’abril passat per la Filharmònica de Nova York i amb el mateix solista. Va ser Joseph Alessi qui va demanar a Chick Corea que creés un concert per a trombó. S’havia d’haver estrenat el 2021, amb el compositor tocant les parts de piano, però el febrer d’aquell any va morir. Estem, doncs, davant de l’última composició per a orquestra clàssica de Chick Corea.

“La noche de los mayas”

 

En els últims sis anys de la seua vida, el compositor va escriure música per a diverses pel·lícules entre les quals va estar “La noche de los mayas”, que es va estrenar el 7 de setembre de 1939 a la ciutat de Mèxic. Després de la mort de Revoltes, amb 40 anys, el compositor i violinista alemany Paul Hindemith, en un viatge a Mèxic va conéixer a Rosaura Revoltes, germana de Silvestre i fascinat per la música de “La noche de los mayas” va fer un arranjament musical, seleccionant material original de Revoltes, en una suite en dos moviments. Vint anys després va ser el compositor i director d’orquestra mexicà José Ives-Limantour qui va adaptar la composició enriquint-la amb parts musicals que no es van incloure en la pel·lícula. Aquesta versió, on en la percussió s’inclouen instruments prehispànics, és la que ací escoltarem.

Nits als jardins d’Espanya. Impressions musicals per a piano i orquestra

 

Diversos musicòlegs han qualificat “Noches en los jardines de España” com “una de les obres més belles de Falla”, que és com dir “una de les obres més belles del més gran dels compositors espanyols”. En principi va ser concebuda com tres “nocturns” per a piano encara que al final va ser no un concert sinó, com indica el seu títol en la partitura, unes “impressions simfòniques” on el piano s’inspira en la guitarra creant l’orquestra un halo sonor indecís en els inicis i de colors més clars en el moviment final. L’obra va ser escrita entre 1911 i juliol de 1915, durant el període parisenc del compositor gadità, encara que fora conclosa durant la seua estada a Barcelona. Estava dedicada al gran pianista català Ricardo Viñes, íntim amic del compositor. Es va estrenar en el Teatre Real de Madrid el 9 d’abril de 1916, amb José Cubiles al piano i la direcció del mestre Enrique Fernández Arbós, que va ser qui va encarregar l’obra a Falla.

Danses Simfòniques

 

Entre les obres concertants simfòniques més importants de Rachmaninov figuren aquestes “Danses simfòniques” compostes per a una orquestra molt nodrida, ja que als instruments habituals de vent suma un clarinet baix, un saxofon, un contrafagot, percussió completa amb xilòfon, campanetes i campana, arpa, piano i la corda. Va ser estrenada a Filadèlfia el 3 de gener de 1941 sota la direcció de Eugène Ormandy. És l’última obra de Rachmaninov, escrita tres anys abans de la seua defunció, i era part de la música per a un ballet inacabat. Al principi els moviments portaven els títols següents: “El dia”, “Crepuscle” i “Mitjanit”, però el propi Rachmaninov va decidir finalment suprimir aquestes denominacions en la partitura definitiva.

Poema Diví

 

Composta en 1904 durant una llarga estada de Scriabin fora de Rússia. Aquesta simfonia és representativa del període transitori de Scriabin, quan se sent influït per Wagner després dels seus anys sota els influxos de Chopin i Liszt. L’obra va ser estrenada a París el 29 de maig de 1905 sota la direcció d’Arthur Nikisch. És una composició superior a les seues dues simfonies anteriors ja que en la Tercera es reflecteixen les aspiracions filosòfiques i religioses de Scriabin, d’ací la seua denominació “Poema diví”. Els tres moviments de la simfonia s’interpreten sense interrupció i la forma del conjunt, tenint en compte els subtítols i les nombroses indicacions d’ordre psicològic que jalonen la partitura original, és el d’un vertader poema simfònic.

La gran gesta

 

“Absolut Jest”, va ser composta per a la commemoració del Centenari de la Simfònica de San Francisco, que la va estrenar al març de 2012. L’obra està escrita per a un quartet de corda amplificat i orquestra que en un moviment incorpora música de Beethoven, especialment dels seus últims quartets de corda i dels scherzos de la Quarta i la Novena de les seues simfonies, al costat del material original d’Adams. El títol, va explicar que havia d’entendre’s en termes del significat llatí de la paraula: gesta, gestes… La crítica, especialment després de l’obra revisada que és la que s’interpreta actualment, la va qualificar com “un treball d’imaginació fabulosa i energia innovadora”.

El crit final

 

Va ser estrenada a Leningrad el 21 de novembre de 1937 després de ser escrita en tres mesos. Va ser definida pel seu autor com la “resposta d’un compositor a unes justes crítiques”, un any després de la controvertida estrena de “Lady Macbeth”. Xostakóvitx escriu per a l’estrena de la seua Cinquena Simfonia: “No tot ha tingut el mateix valor en les meues obres precedents. Hi ha hagut fracassos. En la meua Cinquena simfonia m’he esforçat perquè l’oïdor senta en la meua música l’acció d’un esforç de direcció de la intel·ligibilitat i de la senzillesa”. És considerada una obra autobiogràfica per la qual travessa el drama viscut i superat pel compositor i que es conclou amb el crit final de victòria o desafiament.

Petrushka

 

“Abans de començar “La Consagración de la Primavera”, una tasca llarga i àrdua, vaig decidir refrescar la meua ment component una obra orquestral en la qual el piano exercira el paper principal; una espècie de Konzertstück.”. “Fixem l’escenari de l’acció: la fira i les seues multituds; els llocs i les paradetes; el xicotet teatre tradicional; la figura del director del espectácle amb tota la seua gamma de trucs; el despertar a la vida de les marionetes; Petrushka, el seu rival i la ballarina, i la seua tragèdia amorosa, que culmina i finalitza amb la mort de Petrushka”.

Igor Stravinski

Romeo i Julieta

 

 

Prokófiev va compondre en 1935 “Romeo i Julieta”, el primer gran ballet del període soviètic del compositor. “Romeo i Julieta” va ser en 1935 la primera adaptació coreogràfica duradora, en la història de la música, del drama de Shakespeare.

Mentre la Suite número 2 és una sèrie de retrats psicològics i de moments dramàtics, la Suite número 1 està integrada per escenes purament de dansa o lirisme. En l’últim i seté dels números que la integren, la “Mort de Teobaldo”, els famosos quinze colps que segellen la mort del cosí xicotet de Julieta i rival de Romeo, conclouen la “Suite 1” en una marxa fúnebre tan rude com tràgica.

Una enèrgica obra escrita amb una facilitat sobrehumana

 

Xostakóvitx escriu en 1947 la “Obertura Festiva” per a commemorar el trenta aniversari de la revolució d’octubre de 1917, una obra que seria executada per primera vegada el 6 de novembre de 1954 a Moscou.

El musicòleg Lev Lebedinsky relata una anècdota quan Xostakóvitx li va fer asseure’s al seu costat mentre componia: “La velocitat amb la qual va escriure va ser realment sorprenent. A més, quan escrivia música lleugera era capaç de parlar, fer bromes i compondre simultàniament, com el llegendari Mozart. va riure i va riure, i mentrestant el treball estava en marxa i la música estava sent escrita.”

No obstant això, no hi ha cap signe de pressa en la vibrant Obertura Festiva.

Un ritme implacable

 

Dedicat a Ida Rubinstein

Un ritme implacable, un llarg i ininterromput crescendo. Aconseguint que tot continue sent igual i, alhora sempre diferent, Ravel inventa el prodigi de la variació reiterativa.

Ravel va dir: “No es tracta ací d’introduir a l’audiència en un cercle estàtic, sedant i hipnotitzador, sinó de projectar-la a través d’un calculat increment de dosi tímbrica, textural i dinàmica cap a un orgiàstic clímax conclusiu.”

La fi de tots els valsos

 

La Valse és un poema coreogràfic per a orquestra de Maurice Ravel compost entre 1919 i 1920, convertit en l’apoteosi del vals vienés, una quasi dansa de derviches, fantàstica i fatal…  La guerra havia canviat profundament el punt de vista de Ravel, i “The Waltz” tenia ara una conclusió demoníaca i explosiva, en la qual el salvatgisme de l’escena queda plasmat en algunes de les orquestracions més extraordinàries de Ravel.

No valdria més entregar-se a la fe?

 

Estrenada a Sant Petersburg, sota la direcció del compositor, el 5 de novembre de 1888. Igual que la Quarta, aquesta Cinquena està marcada sota el signe del “fatum”, del destí. El mateix autor així ho assenyala en la fulla d’esbossos de les seues directrius: “Introducció, submissió total davant el destí. Allegro, murmuris, dubtes, retrets… No valdria més entregar-se per complet a la fe?”. En un altre moment d’aqueixos esbossos parla del consol i de “un raig de llum” per a concloure: “No, cap esperança”. 

La flor de les aigües i la mort de l’amor

 

Ángeles Blancas, soprano 

El seu Poéme de l’ Amour et de la Mer va posar música a uns versos escrits pel seu amic Maurice Bouchor, dos textos exquisidament romàntics: La Fleur dónes eaux (La flor de les aigües) i La mort de l’amour (La mort de l’Amor). D’aquesta obra s’ha destacat la seua bellesa, la línia melòdica i l’ús de l’harmonia. Chausson va iniciar l’obra en 1882 però no la va concloure fins a quasi deu anys més tard, dedicant-la a Henri Duparc. La primera audició va ser el 21 de febrer de 1893 a Brussel·les, amb el compositor al piano i el tenor Desiré Demest en la part vocal. abraça l’ànima.

Descobreix la intimitat

 

Ravel intenta evocar l’elegància pròpia d’una recepció cortesana així com el gràcil moviment d’una xicoteta princesa espanyola, com la pintada per Velázquez, mentre realitza les delicades piruetes de la dansa, que simula els moviments d’un paó

La bellesa d’escoltar

 

L’emotiva sinceritat i sense pretensions de l’Adagio de Samuel Barber, dóna veu a tants records…

Música que alimenta, traspassa i alhora abraça l’ànima.

La música necessita espai per a respirar…

Només es necessiten uns pocs segons per a endinsar-se en el món sonor enterament propi de Sibelius. Una meditació orquestral exquisida, d’una intensitat quasi màgica, creant colors des del mes profund de l’esperit.

L’amor com a resposta a tot…

Ginesa Ortega, cantaora

David Romero, bailaor

Sagar Fornies, il·lustrador

En 1914, la cèlebre bailaora Pastora Imperio va encarregar una obra a Manuel de Falla per a poder cantar i ballar les llegendes que la seua mare li contava quan era xiqueta. D’aquella petició va nàixer aquesta partitura, la més universal del compositor gadità. Sensible amb la recuperació i projecció del cante jondo, el va elevar amb aquesta obra a la categoria d’art de primer ordre. Força i passió al costat d’encanteris i fórmules màgiques, per a gaudir d’un flamant romanç.

 

Sentiments d’introspecció emocional, en una simfonia essencial

La turbulència emocional de les obres mestres madures de Tchaikovsky, sovint suggereixen una qualitat confessional al voltant de la qual és temptador construir una narrativa. El títol que Tchaikovsky proposa “Pathétique”, que suggereix “sofriment apassionat” en el seu context rus, fa suposar que hi ha un programa darrere de la simfonia, no obstant això, el compositor manté el misteri. La simfonia sembla encoratjar la idea que d’alguna manera, potser dins de la nostra ingenuïtat, podem reptar, fins a apostar, amb el destí.

Sentiments d’introspecció emocional, elegància, sentit tràgic i transcendent dramatisme, tot això en una simfonia essencial.

Sent el vent, l’aigua, la tempesta…!

La sisena simfonia de Beethoven t’evocarà sentiments com l’amor que el compositor va expressar per la naturalesa.

Sent el vent, l’aigua, la tempesta… forces tel·lúriques que t’atraparan. Sigues part d’aquesta aventura VISUAL ALBUM al costat del mestre Josep Vicent en aquest video-debut, el primer d’un recorregut per les grans músiques de la història.

 

Una petjada inesborrable en la història de la música americana!

Creada per George Gershwin en 1924, en la qual es combinen elements de música clàssica amb efectes d’influència jazzística. L’obra es va estrenar el 12 de febrer de 1924 en el Aeolian Hall de Nova York, en un concert titulat “Un experiment en música moderna” (An Experiment in Modern Music), dirigit per Paul Whiteman i la seua banda, amb Gershwin al piano. ​

La simfonia més rítmica i alliberadora de L.v.Beethoven!

Estrenada a Viena el 8 de desembre de 1813. La setena simfonia de Beethoven representa el ritme vital, l’apoteosi de la dansa, pura energia cinètica que t’atraparà fins a l’últim concorde.

“L’obra més captivadora de la nit va ser la inefable Setena simfonia de Ludwig van Beethoven. Josep Vicent va abordar la seua interpretació coneixent plenament la capacitat de resposta de l’instrument orquestral, la qual cosa li va permetre fer una direcció intensa en rítmica, detallista en articulació, idiomàtica en frasege i expansiva en dinàmiques, aspectes que van afavorir la seua particular empremta dansaire amb eloqüent impacte”. Revista Scherzo

El nostre ineludible destí en una simfonia…

Tchaikovsky (Votkinsk, 1840- Sant Petersburg 1893), aconsegueix tota una exaltació de sentiments en la seua Quarta Simfonia. Alegries que ens fan oblidar-nos de nosaltres mateix, encara que sempre finalment acabe apareixent el nostre destí ineludible.

Una obra essencial del segle XX

Obra essencial del segle XX que reflecteix com poques l’expressivitat que pot aconseguir una orquestra en ritme, en espectre dinàmic i en color sonor. El ballet que Stravinski compon després de tindre una “visió fugaç” en la qual, en una cerimònia ritual, els ancians savis estan asseguts en cercle mentre una jove és sacrificada. La jove ha de dansar fins a morir per a propiciar als déus de la primavera. Basada en melodies simples de caràcter folklòric, aquesta obra presenta també grans novetats que no van ser massa ben rebudes pel públic que va assistir a l’estrena a París l’any 1913.

La força i la tendresa de Beethoven

“SERIOSO” de Beethoven (arr. Mahler), música que revela emocions inexpressables amb paraules. La força i la tendresa amb les quals el mestre Josep Vicent ens farà viatjar al costat d’ADDA SIMFÒNICA.

Una llegenda immortal…

“Un dels treballs instrumentals més substancials d’Igor Stravinsky: la Suite de L’ocell de foc en la versió de 1919. Des dels seus tres primers números englobats en una imaginària escena de presentació, es va poder apreciar la cura donada pel director, indicant amb detall el sentit descriptiu de cada passatge en un exercici precís d’embastat musical, en el qual so i ritme eren les puntades necessàries per al seu ordit. Els contrastos aconseguits en l’Himne final deixaven clar com el director està en aqueixa reptadora i difícil senda de modelar un instrument al seu gust i sentir estètics amb l’exclusiu distintiu de ser el seu fundador i haver triat a cadascun dels seus components, assumint amb sentit i professionalitat una clara responsabilitat artística. El crescendo que tanca aquesta apassionada suite, va enfervorir al públic en una eixordadora ovació que deixava estupefactes d’emoció als espectadors”. Revista Scherzo

L’atemporalitat de Beethoven

El 2020 va ser l’any Beethoven, el compositor que va revolucionar la història de la música. Les seues melodies ens han inspirat profundament per a afrontar moments difícils, sentint-nos més units que mai.

Celebrem a aquest colossal geni amb la interpretació d’una de les seues creacions més atemporals, l’obertura Coriolan de la mà del nostre director titular Josep Vicent.

El misteri del més enllà en un viatge sonor-espacial únic

Inspirada en els viatges espacials, en l’home sobre la lluna, en les estreles i en els confins de l’Univers. Rodrigo va escriure les notes de programa en la seua estrena a Houston en 1978: “…l’obra pot classificar-se com a Poema Simfònic, encara que amb marcat caràcter abstracte, perquè la seua música no té la història o contingut descriptiu normalment associat amb aquest gènere. No obstant això, a l’inici i al final, hi ha tocs de timbal que s’esvaeixen en la distància, amb el propòsit d’evocar en l’oient el sentit de misteri associat amb ‘el més enllà’.” Endinsa’t en aquest oníric viatge al més enllà al costat d’ADDA·SIMFÒNICA, dirigida pel mestre Josep Vicent i les extraordinaries il·lustracions de Sagar Fornies

Un cant a la resistència pacífica

“Shostakovich troba una manera per a expressar a través de la seua veu, l’esperit i el missatge del conjunt d’éssers humans coetanis a la creació de l’obra i que van viure aquella enorme barbàrie. Leningrad és doncs el més gran cant a la resistència pacífica i al poder de regeneració de la música”. Josep Vicent

La bellesa més “Clàssica”

Prokófiev li va donar el títol de Clàssica a causa del seu estil neoclàssic, inspirat en Haydn. La simfonia s’ha convertit en una de les peces més populars del compositor. Aquesta peça forma part de l’Àlbum “Music for Emotions” d’ADDA·SIMFÒNICA i el mestre Josep Vicent, guardonat amb el “MELÓMANO de ORO” de la prestigiosa revista de música clàssica.

Ritme, ritme, ritme!

Short Ride in a Fast Machine és una peça alegrement exuberant, brillantment anotada per a una gran orquestra. Short Ride in a Fast Machine presenta les característiques minimalistes: repetició, ritme constant i, potser el més important, un llenguatge harmònic amb èmfasi en la consonància com res en la música artística occidental en els últims 500 anys. Adams no és un artista simple o de ment simple. La seua preocupació ha sigut inventar música que siga familiar i subtil. Malgrat els seus trets minimalistes, la seua música està plena de sorpreses, sempre encantadores en la resplendor de la seua sonoritat, i energia generada pel seu moviment harmònic. Michael Steinberg